Işıklar Mahallesi Kültürel Bilgileri
BAYRAMLARLA İLGİLİ ADETLERİMİZ
Bayram günleri sevinç ve mutlulukların paylaşıldığı günler olduğu için sıla-i rahim, ikram ve cömertlik gibi erdemlerin güzel bir tezahürü olarak kendisini göstermektedir. Bayramlar; sevinç, kardeşlik, milli birlik ve beraberliğin sağlamlaştırılması, dayanışma, tanışma, işleri kolay tutma, sevme ve sevilmeye vesile olan ruh birlikteliğidir.
Bayram günlerinde, Işıklarlı olup da, dışarıda yaşayan gurbetçi hemşehrilerimiz bayram için akın akın memleketlerine gelmektedirler.
Işıklar’da, bayram hazırlıkları bir hafta evvelinden başlar. Özellikle bayram alışverişi yapılır. Bunun yanında kadınlar ev temizliği yapar. Arefe günü kadınlar evde hazırladıkları yağlı ekmekleri ve kömbeleri çocuklara ve komşularına dağıtırlar.
Her ailenin öbür dünyaya göç etmiş yakınları bulunduğu için Arefe günü ikindi namazını müteakip topluca köy mezarlığına gidilir, imamlar ve köyümüzden yetişen hocalar Kur’anı Kerim okurlar, cemaat dinler, topluca dua edilir. Daha sonra herkes kendi geçmişlerinin mezarının başında dua ederler.
Ramazan Bayramı Arefe gününde herkes o gün yaptığı kömbeleri iftar için camiye gönderir. Gelen kömbeler sinilere yığılır ve iftarlar bu kömbelerle açılır.
Bayram sabahı herkes; erkenden kalkar, temizliğini yapıp, güzel kokular sürünerek, yeni ve güzel elbiselerini giyer. Son derece güler yüzlü ve neşeli olmaya dikkat ederler.
Bayram namazı sonrası cemaat caminin dışına çıktıktan sonra evlere dağılmadan sıraya geçerek birbirlerinin bayramını tebrik ederler. Küskünler barıştırılır, böylece kırgınlıklar unutulup dostluklar geliştirilir.
Aile reisleri evlerine dönünce aile fertleri arasında da bayramlaşma yapılır. Bayramlaşmaya; evdeki yaşça en büyük olanın eli öpülerek başlanılır, küçüklere para ve diğer hediyelerden verilerek onların da gönülleri alınır.
Işıklarda Ramazan ve Kurban Bayramı’nda her aile tarafından bir sofra hazırlanarak köy meydanına çıkarır köyüm tüm erkeleri hep birlikte bayram yemeği yenir. Yemekte ikramı ve servisi köyün gençleri yaparlar.
Kurban Bayramı’nın ikinci günü her aile reisi kesip pişirmiş olduğu kurban etinden bolca bir kaba koyar. Belli miktarda ekmek (bu ekmekler genellikle köyde yapılan yufka ve şebit ekmek olmaktadır) alıp, köy mezarlığının yanında toplanan köy halkından mezarlık ziyaretine gelenlere haşlaması ikram edilir. Bunun için; evden getirilen etler soğumuş durumda olduğundan, etlerin ısıtılması için ateş yakılacak yer ve kazanlarla ilgili düzenek önceden hazırlanır. Kurulmuş olan kazanlarda etler tekrar ısıtılır. Etler ısıtılırken İmam ve hocalar tarafından Kur’anı Kerim okunur. Mezarlığa ziyarete gelenlerle ve kurban kesememiş olan fakir ve muhtaç durumdakilerle birlikte topluca et yemekleri yenir. Yemek sonunda İmam, yoksa bir köylü tarafından yemek duası okunur ve kabristanda bulunan ölmüşlerin ruhlarına Fatihâlar bağışlanır.
ŞİVELERİMİZ
Alleylim Allahüalem
Havut Havuz
Cice Abla
Eğbe Heybe
Haşşa Ayşe
Irbık İbrik
Gıymık Azıcık
Dayak Merdiven
Bayam Badem
Gumpir patetes
Sündürme Balkon
Iraz Raziye
Oluk Çeşme
Okuya Rukiye
Ganevez Domates
Habiç Sırta almak
Alma Elma
Şırahna Şırahane
Gursanalık Gusulhanelik
Beri agarı şöyle böyle
Davran Hadi
Tirki Tepsi
Cezir Havuç
Peşkir Havlu
Hiç yorum yok: